Categories
Averages Smart Math

[Smart Math] Averages Problem 8

Here’s and example of a SMART MATH problem for AVERAGES.

Averages

Problem

The average attendance in a class for the first four days of the week is 32 and for the first 5 days is 33. How many students were present on the fifth day?

  1. 36
  2. 37
  3. 38
  4. 39
  5. 40

The Usual Method

[contentblock id=google-adsense-post]

Total attendance of the class for the first 4 days = 32 x 4 = 128

Similarly, total attendance of the class for the first 5 days = 33 x 5 = 165

Hence, number of students on day 5 = 165 – 128 = 37

(Ans: 2)

Estimated Time to arrive at the answer = 45 seconds.

Using Technique

[contentblock id=google-adsense-post]

Simply adding 32 + 5 = 37 gives you the answer.

The reasoning here is that if the average of the first 5 days is 32, than the attendance of the 5th day would be 32. Since the average is 33, 1 day more then 32; than for 5 days it is and extra 5, the additional 1 being true for 5 days. So, it is 32 + 5 = 37.

(Ans: 2)

Estimated Time to arrive at the answer = 5 seconds.
[starrater tpl=10]

[contentblock id=smartmath-blockquote]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *