Categories
Ratio Proportion Smart Math

[Smart Math] Ratio Proportion Problem 57

Here’s and example of a SMART MATH problem for RATIO PROPORTION.

Ratio Proportion

Problem

An officer divided his 35 hour work week as follows:

\frac{1}{5} of his time was spent in sending mails

\frac{1}{2} of his time in filing letters

\frac{1}{7} of his time in reception work

The rest of his time is spent in messenger work.

What is the percent time spent on messenger work?

  1. 6%
  2. 10%
  3. 12%
  4. 16%
  5. 21%

The Usual Method

[contentblock id=google-adsense-post]

Total time spent in sorting mail, filing letters and reception work = \left( \frac{1}{5}+\frac{1}{2}+\frac{1}{7} \right)\times 35hours.

=\left( \frac{14+35+10}{70} \right)\times 35

=\frac{59}{70}\times 35=\frac{59}{2}= 29.5 hours.

Hence time spent for messenger work = 35 – 29.5 = 5.5 hours.

Hence % time spent on messenger work = \frac{5.5}{35}\times 100

= \frac{1.1}{7}\times 100

= \frac{110}{7}\approx 16%

(Ans: 4)

Estimated Time to arrive at the answer = 60 seconds.

Using Technique

[contentblock id=google-adsense-post]

We already know that \frac{1}{5}=20%, \frac{1}{2}=50% and \frac{1}{7}=14%.

Hence total time spent (in % terms) = 20% + 50% + 14% = 84% on sorting, filing and reception work.

Hence time spent on messenger work = 100 – 84 = 16%

(Ans: 4)

Estimated Time to arrive at the answer = 10 seconds.
[starrater tpl=10]

[contentblock id=smartmath-blockquote]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *