Categories
Smart Math Time Speed Distance

[Smart Math] Time Speed Distance Problem 12

Here’s and example of a SMART MATH problem for TIME SPEED DISTANCE.

Time Speed Distance

Problem

A train traveling at 36 km/hr completely passes another train at 50% more speed but 50% of its length in the opposite direction in 12 secs. It takes 90 secs for the same train to pass a platform. Find the length of the platform.

  1. 700 meters
  2. 900 meters
  3. 950 meters
  4. 1000 meters
  5. 1100 meters

The Usual Method

[contentblock id=google-adsense-post]

Speed of slower train = 36 km/hr = 36\times \frac{5}{18}=10 mt/sec

Speed of faster train = 36 x 1.5 = 54 km/hr = 54\times \frac{5}{18}=15 mt/sec

Let the length of the slower train be 2l.

\therefore length of the faster train = \frac{2l}{2}=l

Using the concept of relative speed, we get: \frac{2l+l}{10+15}=12

\therefore l=\frac{12\times 25}{3}=100meters

Let the length of the platform be ‘x’ meters.

\therefore Using relative speed concepts, we get:

\frac{2\times 100+x}{10}=90

\therefore 200+x=900

\therefore x=900-200=700meters

(Ans: 1)

Estimated Time to arrive at the answer = 45 seconds.

Using Technique

[contentblock id=google-adsense-post]

Note that it takes 90 secs for the train traveling at the speed of 10 mt/sec (36 km/hr) to traverse a length equal to its own plus that of the platform.

i.e. length of train + length of platform = 90

aaaaaaaaaaaaaaa10

\therefore length of train + length of platform = 90 x 10 = 900 meters.

Hence, the length of platform has to be < 900 meters. Hence 700 meters (option ‘1’).

(Ans: 1)

Estimated Time to arrive at the answer = 10 seconds.

[starrater tpl=10]

[contentblock id=smartmath-blockquote]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *